
29. juni 2025
Er solkrem farlig? Virker den egentlig mot føflekkreft? Og hvilken skal du velge i en jungel av merker, faktorer og ingredienslister? Du er ikke alene om å være forvirret.
Solkrem er gjenstand for en opphetet debatt med motstridende råd fra forskere, myndigheter og media. På den ene siden anbefaler Kreftforeningen hyppig bruk for å forebygge hudkreft, en sykdom hvor Norge dessverre er i verdenstoppen. På den andre siden reises det bekymringer om hormonforstyrrende stoffer, D-vitaminmangel og falsk trygghet.
Denne guiden gir deg en komplett, balansert og vitenskapelig basert gjennomgang. Målet er å gi deg kunnskapen du trenger for å ta et personlig og velinformert valg for deg og din familie
For å forstå solkrem, må vi først forstå solen. Balansen mellom å nyte solens goder og å unngå dens dokumenterte farer er kjernen i hele debatten
Sollyset inneholder to typer ultrafiolett stråling som påvirker huden vår: UVA og UVB. Begge kan forårsake hudkreft, men de har ulike egenskaper.
En god solkrem må være bredspektret, altså beskytte mot både UVA og UVB. Se etter UVA-logoen i en sirkel på flasken. Dette garanterer at UVA-beskyttelsen er minst en tredjedel av den oppgitte solfaktoren (SPF), i henhold til EU-krav.
Norge har en av verdens høyeste forekomster og dødelighet av hudkreft. Fakta er brutale:
Til tross for risikoen, er solen også avgjørende for helsen vår. Den mest kjente fordelen er produksjonen av vitamin D, som er kritisk for skjelettet og immunforsvaret. Men forskning, blant annet fra professor Johan Moan ved Radiumhospitalet, viser at solen gir flere fordeler:
Dette skaper en konflikt: UV-stråling er offisielt klassifisert som kreftfremkallende av WHO , samtidig som den gir betydelige helsefordeler. En ensidig tilnærming, enten total solunnvikelse eller uhemmet soling, er derfor ikke å anbefale
Dette er et av de mest debatterte spørsmålene. Svaret er mer nyansert enn et enkelt ja eller nei
Det finnes solid vitenskapelig dokumentasjon for at solkrem, når den brukes riktig, beskytter mot visse typer hudkreft.
Til tross for dette, er flere forskere kritiske, spesielt når det gjelder beskyttelse mot den farligste typen, føflekkreft (malignt melanom).
Mange studier er også observasjonsstudier, hvor det er vanskelig å isolere effekten av solkremen alene, fordi de som bruker solkrem ofte er de som aktivt soler seg mest.
På ett punkt er alle eksperter enige: For at solkremen skal virke, må den brukes riktig. Og her svikter nesten alle.
Konklusjonen er at solkrem ikke er en magisk rustning. Den skal brukes som et supplement til å søke skygge og dekke seg til med klær, ikke for å kunne sole seg lenger
Innholdet i solkremflasken skaper de største overskriftene. Her ser vi på de viktigste kontroversene.
Solkremer bruker to hovedtyper filtre, enten alene eller i kombinasjon.
Dette er den heftigste debatten. Noen kjemiske filtre er mistenkt for å kunne forstyrre kroppens hormonsystem. Her står to prinsipper mot hverandre:
En FDA-studie fra 2019 viste at noen filtre kan tas opp i blodet. Det er viktig å merke seg at studien ikke konkluderte med at dette var farlig, kun at det kreves mer forskning.
For å unngå det hvite laget fra fysiske filtre, brukes partikler i nanostørrelse. Dette har skapt bekymring for om partiklene kan trenge gjennom huden.
Den vitenskapelige konsensus er imidlertid klar: Nanopartikler av titandioksid og sinkoksid, slik de brukes i solkremer, trenger ikke gjennom uskadet hud. VKM konkluderte med at det ikke er noen risiko knyttet til dette. Det eneste forbeholdet gjelder inhalasjon. Derfor er nanopartikler forbudt i solkremsprayer i EU.
En økende bekymring er solkremens effekt på havmiljøet. Forskning har dokumentert at de kjemiske filtrene oxybenzone og octinoxate kan bleke korallrev, selv i ørsmå konsentrasjoner. Dette har ført til at steder som Hawaii har forbudt solkremer med disse stoffene. Mange produsenter tilbyr nå "korallrev-vennlige" produkter, og Svanemerket forbyr også disse stoffene i sine sertifiserte solkremer.
Solkrem må ses i en større sammenheng
Teoretisk sett, ja. D-vitaminproduksjonen starter med UVB-stråler på huden. Siden solkrem er laget for å blokkere UVB, vil korrekt bruk hemme denne prosessen. En SPF 15 kan blokkere over 98% av UVB-strålene.
Men i den virkelige verden er bildet annerledes.
Flere studier har vist at de som bruker solkrem regelmessig, ikke har lavere D-vitaminnivåer enn andre. VKM konkluderte med at det ikke finnes god nok dokumentasjon til å si at solkrembruk fører til D-vitaminmangel i befolkningen.
NB: Solarium frarådes på det sterkeste som D-vitaminkilde på grunn av den høye kreftrisikoen.
Alle eksperter, fra Kreftforeningen til de mest kritiske forskerne, er enige:
Solkrem skal aldri være førstevalget for beskyttelse. Den mest effektive strategien er:
Med all denne kunnskapen, hvordan velger du riktig produkt i butikken?
Bruk denne sjekklisten for å gjøre et godt og trygt valg:
Artikkelen er skrevet av farmasøyt Haakon Rosland
Publisert dato: 29.06.2025
Oppdatert dato: 29.06.2025
Diskret levering rett hjem til deg.
Kvalitetsprodukter godkjent av norske farmasøyter.
Trygg og rask levering fra vårt lager i Norge.